Nieuwsbrief
Kunt u deze nieuwbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie. 12 juli 2016
Logius
Nieuwsbrief MijnOverheid
Juli 2016
Inhoud
Update! Accounts, berichten en aansluitingen
In het kort
Release 2.5
Ministerraad akkoord met vernieuwing Berichtenbox
Adviesrapport: inzage persoonsgegevens
Internationaal symposium Messageboxes and Mypages
Webinar: bijlagen in de Berichtenbox
MijnOverheid in de media
Evenementen
Update! Accounts, berichten en aansluitingen
Op dit moment heeft MijnOverheid 5,4 miljoen accounts. In de eerste zes maanden zijn er 38,2 miljoen berichten verzonden door 85 organisaties, waarvan 28,5 miljoen door de Belastingdienst en 4,9 miljoen door het UWV. In het 2e kwartaal van dit jaar zijn 21 nieuwe organisaties aangesloten op de Berichtenbox.  
Terug naar boven
 
In het kort
Logius organiseert 2 nieuwe trainingen MijnOverheid Berichtenbox op 23 september en 11 november. Tijdens de training MijnOverheid Berichtenbox krijgen deelnemers inzicht in de mogelijkheden, afwegingen en valkuilen tijdens de aansluiting op de Berichtenbox. Lees verder.

In de communicatietoolkit MijnOverheid zijn 2 nieuwe video’s geplaatst. Een algemene video met informatie over MijnOverheid en een demonstratie ‘Hoe werkt de Berichtenbox?’. U kunt de video’s bijvoorbeeld plaatsen op uw website of op tv-schermen bij uw loket. De video’s kunt u downloaden in de toolkit.   
Terug naar boven
 
Release 2.5
Op woensdag 25 mei vond Release 2.5 van MijnOverheid plaats. De release bracht de volgende veranderingen met zich mee:
  1. Verbeteringen in het gebruiksgemak van MijnOverheid vanuit de uitkomsten van een usabilitytest. 
  2. De content van MijnOverheid is gescand op complexiteit en is begrijpelijker gemaakt.
  3. Herhaalnotificatie bij ongelezen berichten.
  4. Betere opmaak van e-mailnotificaties.
  5. Contactformulier voor klachten, vragen en suggesties.
  6. Een online stijlgids voor MijnOverheid.
  7. Het SMTP koppelvlak voor Lopende zaken is uitgefaseerd.
Terug naar boven
Ministerraad akkoord met vernieuwing Berichtenbox
De ministerraad ging vrijdag jl., op de laatste dag voor het reces, akkoord met het voorstel voor de vernieuwing van de Berichtenbox (het zogenaamde GLOBE-voorstel) en de bijbehorende financiering. De nieuwe berichtvoorziening moet voor juli 2017 gerealiseerd zijn. Afnemers worden na de zomer geínformeerd over de mogelijkheden en gevolgen van de nieuwe voorziening. 
Terug naar boven
Adviesrapport: inzage persoonsgegevens
Eind april heeft PBLQ een beknopt adviesrapport opgeleverd aan Logius en het ministerie van BZK over de toegevoegde waarde van persoonsgegevens in MijnOverheid, en hoe die toegevoegde waarde verder vergroot kan worden. PBLQ adviseert om selecte registers toe te voegen aan Persoonlijke gegevens en om de relevantie van deze gegevens te vergroten voor eindgebruikers. 

BZK onderzoekt nu hoe de aanbevelingen van PBLQ gebruikt kunnen worden voor de doorontwikkeling van Persoonlijke gegevens in MijnOverheid. Logius en BZK voeren de komende maanden gesprekken met verschillende registerhouders over dit onderwerp.

Intussen onderzoeken DUO, RDW en SVB of en wanneer gegevens over volksverzekeringen, rijbewijzen en diploma’s getoond kunnen worden in Persoonlijke gegevens.

In de eerste 5 maanden van 2016 werd Persoonlijke gegevens 4,46 miljoen keer bekeken.
Terug naar boven
Internationaal symposium Messageboxes and Mypages
Op 7 juni organiseerde Logius een international symposium 'Comparative eGovernment: European Personalized Messageboxes and Mypages' in Nieuwspoort Den Haag. Dit symposium ging over gepersonaliseerde berichtenboxen en overheidsbrede mijn-domeinen van EU-landen. Sprekers uit Estland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en Nederland presenteerden daar hun uitdagingen en oplossingen. In totaal waren 30 deelnemers uit 9 verschillende EU-landen aanwezig tijdens dit symposium. Professor Wolfgang Ebbers van de Universiteit Twente sprak tijdens zijn slotwoord over notificatie-opgaven, het niet-bereiken van digibeten en over hoe ver personalisering door de overheid kan gaan. De bijeenkomst was leerzaam en werd door de alle deelnemende landen gewaardeerd. Meer informatie.
Terug naar boven
Webinar: bijlagen in de Berichtenbox
Dinsdag 4 juli jl. hebben KING/VNG en Logius een webinar georganiseerd met informatie over bijlagen in de Berichtenbox van MijnOverheid. Wist u bijvoorbeeld dat gebruikers maximaal 5 bijlagen in PDF-formaat kunnen toevoegen aan een bericht in de Berichtenbox? Tijdens het webinar geven we handige tips en trucs om bijlagen zo efficiënt mogelijk mee te sturen bij een bericht in de Berichtenbox. Het webinar is kosteloos terug te kijken via internet: terugkijken
Terug naar boven
MijnOverheid in de media
Staatssecretaris Wiebes van Financiën informeert de Tweede Kamer over vragen over de elektronische berichtenbox
De digitale overheid voor iedereen: Logius ontwikkelt vangnetstrategie
Vijf miljoen mensen op MijnOverheid
Digitale dienstverlening dichter bij huis
Terug naar boven
 
Evenementen
23 september: Training MijnOverheid Berichtenbox
13 oktober: Gebruikersdag (info volgt later)
11 november: Training MijnOverheid Berichtenbox
Terug naar boven
Naar boven  |  Doorsturen  |  Afmelden  |  Aanmelden