Nieuwsbrief
Kunt u deze nieuwbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie. 29 februari 2016
Logius
Nieuwsbrief MijnOverheid
Februari 2016
Inhoud
Groei MijnOverheid accounts: update!
In het kort
Berichtenbox app
Release 2.5
Verkenningen release oktober 2016
Usability test
Gebruikerspanel en Afnemerspanel
800.000 lokale belastingaanslagen in Berichtenbox van MijnOverheid
MijnOverheid ExChange
Top 5 communicatiecampagnes
Mijnoverheid in de media
Uitgelicht
Evenementen
Groei MijnOverheid accounts: update!
Vandaag heeft MijnOverheid 3.718.000 geactiveerde accounts. 

76 organisaties verzenden nu berichten via de Berichtenbox. In de afgelopen 8 weken zijn 32 organisaties aangesloten: gemeenten, een waterschap en diverse regionale belastingsamenwerkingen. Met het toetreden van Den Haag en Utrecht, zijn de G4 nu allemaal aangesloten op de Berichtenbox. Zaanstad, Drechtsteden en Tilburg verzenden sinds kort ook berichten via de Berichtenbox. Van de landelijke uitvoeringsorganisaties verzendt het CJIB nu ook berichten.

Lopende Zaken: Haarlem heeft sinds kort een werkende koppeling. Het CIZ heeft aangegeven een aansluiting te starten op Lopende Zaken die in Q2 tot werkende meldingen moet leiden.

Terug naar boven
In het kort
25 januari is de Belastingdienst gestart met het 2e deel van de campagne ‘Vaarwel blauwe envelop’. Dit sluit aan bij de verzending van de aangiftebrief over 2015. 

Sinds januari verstuurt de Belastingdienst de voorlopige aanslag 2016 naar iedereen die inkomstenbelasting en sociale premies betaalt. Vanaf heden is de brief ook te vinden in de Berichtenbox van MijnOverheid.

In december is het aangepaste koppelvlak voor intermediairs vrijgegeven. Inmiddels zijn er 4 dienstverleners die als intermediair nu zo’n 14 afnemers faciliteren met hun berichtenverkeer.

Ter voorbereiding op de oktoberrelease zijn in februari een aantal gebruikers van MijnOverheid geconsulteerd. 25 respondenten gaven suggesties over mogelijke verbeteringen op MijnOverheid. Onderwerpen van de consultatie waren bijvoorbeeld: het bijhouden van contactgegevens, herhaalnotificaties en inzage van persoonsgegevens. De resultaten presenteren we tijdens MijnOverheid ExChange op 14 april.

Wist u dat het Afnemersoverleg sinds 1 januari Afnemersraad heet?

Terug naar boven
Berichtenbox app
De Belastingdienst, het CJIB en Logius ontwikkelen samen een app voor de Berichtenbox MijnOverheid. In de app kunnen gebruikers net zoals op de computer hun overheidspost inzien. Dankzij de notificatiefunctie in de app zien gebruikers in één oogopslag of er nieuwe berichten in de Berichtenbox zijn. Inloggen op de app kan met DigiD. De acceptatietest voor gebruikers is inmiddels afgerond en heeft nuttige verbeteringen opgeleverd. Naar verwachting start in maart een pilot onder medewerkers van Logius, het CJIB en de Belastingdienst. De app komt in de loop van 2016 breed beschikbaar.

Terug naar boven
Release 2.5
Op woensdag 25 mei vindt Release 2.5 van MijnOverheid plaats. De 2.5 versie brengt de volgende zaken:

- Verbeteringen in het gebruiksgemak van MijnOverheid vanuit de uitkomsten van een usabilitytest (zie onder). Onder andere de toegankelijkheid voor visueel beperkten wordt verbeterd.
- De content van MijnOverheid is gescand op complexiteit en wordt begrijpelijker gemaakt.
Notificatieserver en een API voor de pilot van de - Berichtenbox-app.
- Door middel van logging wordt voortaan inzicht verkregen in bounces die optreden bij e-mailnotificaties.
Herhaalnotificatie bij ongelezen berichten.
- Betere opmaak van e-mailnotificaties.

Terug naar boven
Verkenningen release oktober 2016
MijnOverheid verkent een aantal innovaties om mogelijk later door te voeren.

Betaalvoorziening: vanuit verschillende afnemers is er een wens voor een betaalfunctionaliteit op MijnOverheid. Bedoeling is dat burgers betalingen aan de overheid makkelijker kunnen verrichten.
Module contactgegevens: MijnOverheid als 1 centrale plaats waar burgers hun contactgegevens kunnen vastleggen voor gebruik door de hele overheid
. Het gaat om gegevens die niet in de BRP staan, zoals e-mailadres, telefoonnummer, rekeningnummer of eventueel Facebook-account.
Toptaken: Hiermee link je snel door naar de 10 à 25 diensten waar de burger het vaakst mee in aanraking komt (zoals aangifte
inkomstenbelasting, verkeersboete bekijken, etc.).
Verhuisapplicatie:
KING/VNG ontwerpt een centrale applicatie, waarmee je een verhuizing in één handeling kunt regelen. De verkenning betreft de directe toegang ertoe via MijnOverheid.

Terug naar boven
Usability test
MijnOverheid heeft op 27 en 28 januari een usability test uitgevoerd. In deze test zijn de belangrijkste ‘customer journeys’ van MijnOverheid getest op een zeer diverse groep burgers (jong/oud, digivaardig/niet-digivaardig). Het doel van de test is om concrete verbeteringen voor de website boven water te krijgen en beter inzicht te krijgen in hoe mensen MijnOverheid gebruiken. Elk half jaar voert MijnOverheid een usability test uit. Voor het eerst waren bij de test in de control room ook vertegenwoordigers van andere overheden aanwezig om te ervaren hoe Logius hierin te werk gaat.

Terug naar boven
Gebruikerspanel en Afnemerspanel
In september 2015 is tijdens het Afnemersoverleg MijnOverheid gesproken over de toekomstige rol en werkwijze van het Afnemersoverleg. Daar kwam naar voren dat het wenselijk is om 2 klankbordoverleggen in te stellen: 1 voor gebruikers (burgers) en 1 voor afnemers. Deze overleggen vinden dit jaar al plaats in de vorm van een Gebruikerspanel (2x) en een Afnemerspanel (2x). Logius nodigt per overleg 1 of meerdere vertegenwoordigers uit om deel te nemen aan het Gebruikers- of Afnemerspanel. Meer informatie hierover volgt eind maart op onze website.

Terug naar boven
800.000 lokale belastingaanslagen in Berichtenbox van MijnOverheid
Dit jaar bieden 150 gemeenten en 20 Waterschappen hun inwoners de mogelijkheid om de jaarlijkse aanslag digitaal te ontvangen. Tot eind februari versturen zij circa 800.000 aanslagberichten digitaal naar de Berichtenbox. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een groei van maar liefst 300%. Lees verder. 

Terug naar boven
MijnOverheid ExChange
Op donderdag 14 april vindt de volgende bijeenkomst van MijnOverheid plaats in het Muntgebouw in Utrecht (van 13:00 uur tot 17:30 uur). Het thema van de dag is ‘ExChange’. Het uitwisselen van ervaringen, vernieuwing en verandering staan centraal. Tijdens deze middag worden organisaties bijgepraat over de ontwikkelingen van MijnOverheid, de Berichtenbox app en nieuwe functionaliteiten. Daarnaast delen zij in verschillende workshops hun ervaringen met MijnOverheid en met name het gebruik van de Berichtenbox. Meer informatie.

Terug naar boven
Top 5 communicatiecampagnes
Steeds meer overheden sluiten aan op MijnOverheid en proberen gebruikers te overtuigen hun post voortaan digitaal te ontvangen. Sommigen hebben zeer creatieve manieren bedacht om dat doel te bereiken. Zo doneert de gemeente Den Haag 1 euro aan het goede doel namens iedere nieuwe gebruiker. Gemeente Montferland verloot een iPad onder nieuwe gebruikers en gemeenteambtenaren rijden in een bestickerde auto rond met de tekst ‘Digitaal? Ja graag!’.  Lees verder op onze website

Terug naar boven
MijnOverheid in de media
Belastingdienst en bibliotheken bieden Digihulp
Noordoostpolder: steeds meer processen via Berichtenbox
Digitale gemeentelijke belastingaanslag in Twente
Deense Berichtenbox verzendt 89 miljoen berichten en 9 van de 10 burgers heeft een account
MijnOverheid Berichtenbox op website Joinup (initiatief van de Europese Commissie)
Interview Hans Blokpoel over verdwijnen blauwe envelop
Instructiepagina's MijnOverheid en DigiD van Seniorweb

Terug naar boven
Uitgelicht: toolkit
Wist u dat MijnOverheid een toolkit heeft die u helpt om burgers te informeren over de mogelijkheden van MijnOverheid? De toolkit bevat video’s, basisteksten, online banners, brochures en flyers en is gratis door u te gebruiken. Logius assisteert u graag bij het gebruik van de toolkit. Ga naar de toolkit.

Terug naar boven
Evenementen
18 maart: VIAG themabijeenkomst (workshop MijnOverheid)
29-30 maart: VNG Bleastingconferentie (workshop MijnOverheid)
1 april: KING leveranciersbijeenkomst (workshop MijnOverheid)
14 april: MijnOverheid ExChange

Lees verder

Terug naar boven
Naar boven  |  Doorsturen  |  Afmelden  |  Aanmelden