Nieuwsbrief
Kunt u deze nieuwbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie. 8 december 2015
Logius
Nieuwsbrief MijnOverheid
December 2015
Inhoud
Groei MijnOverheid accounts
Berichtenbox van MijnOveheid vervangt blauwe envelop
Uitingen campagne Belastingdienst
App Berichtenbox
Minder digivaardig & MijnOverheid
Release 2.4 live
Aansluiten via intermediair
Aansluittrainingen MijnOverheid
Gebruikersdag MijnOverheid
Cijfers MijnOverheid
Mijnoverheid in de media
Uitgelicht
Evenementen
Groei MijnOverheid accounts
Vandaag heeft MijnOverheid 2.458.000 geactiveerde accounts. Sinds november komen er gemiddeld meer dan 15.000 nieuw geactiveerde MijnOverheid accounts per dag bij.

Sinds oktober zijn 5 overheden in productie met hun aansluiting op de Berichtenbox en sinds eind november zitten 7 organisaties in de fase naar een getoetste productiekoppeling. Meer dan 20 nieuwe partijen zijn in november het testtraject ingestapt. Er lopen momenteel in totaal circa 87 aansluittrajecten in de testfase.

Terug naar boven
Berichtenbox van MijnOverheid vervangt blauwe envelop
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën gaf 14 oktober het startsein voor de Belastingdienst-campagne 'Vaarwel blauwe envelop'. De blauwe envelop, die dit jaar zijn 100e verjaardag viert, gaat daarmee stapsgewijs verdwijnen.
Aanleiding voor de campagne is het wetsvoorstel Elektronisch Berichtenverkeer waarmee de Eerste Kamer op 13 oktober instemde.

De wet stelt de Belastingdienst in staat om al het berichtenverkeer met belastingplichtigen te digitaliseren. Daardoor hoeft zij steeds minder papieren brieven te versturen. Meer informatie is te vinden op belastingdienst.nl/digitalepost.
Terug naar boven
Uitingen campagne Belastingdienst
Op 23 november is de tv-campagne van start gegaan. De commercial markeert het afscheid van de blauwe envelop. U kunt de tv-commercial bekijken op de website van de Rijksoverheid.

In januari 2016 start de Belastingdienst met de verzending van de Uitnodiging tot het Doen van Aangifte. Bij de papieren uitnodiging zit een flyer over de Berichtenbox. 

Op pleinen in grote Nederlandse steden heeft de Belastingdienst videoboxen geplaatst. Een ludieke actie waarmee Nederlanders ‘afscheid’ kunnen nemen van de blauwe envelop.

Terug naar boven
App Berichtenbox
Logius is samen met de Belastingdienst gestart met de ontwikkeling van een app voor de Berichtenbox van MijnOverheid. De app informeert gebruikers op een zo laagdrempelig mogelijke manier dat er nieuwe berichten in de Berichtenbox zijn binnengekomen. Dit wordt een aanvulling op de reeds bestaande notificatiemogelijkheid die een bericht stuurt naar een privé mailadres. De app gaat medio 2016 live. 
Terug naar boven
Minder digivaardig & MijnOverheid
Sinds de invoering van de Wet EBV maken burgers die minder digivaardig zijn zich vaker zorgen over het verdwijnen van de blauwe envelop. Mensen die niet vertrouwd zijn met digitale communicatie worden geholpen. Dat doet de Belastingdienst zelf of met inzet van andere partijen zoals maatschappelijk dienstverleners. In december organiseert de Belastingdienst 7 bijeenkomsten voor zogenaamde vangnetpartijen. Dit zijn bijvoorbeeld het CNV, FNV, wijkbureaus, sociaal raadslieden en diverse andere hulporganisaties. Deze organisaties treden op als intermediair voor burgers die minder digivaardig zijn.

Daarnaast organiseert Logius in samenwerking met KING en de Belastingdienst op 10 december een webinar voor vangnetpartijen. Meld u aan voor het webinar ‘Hoe helpt u mensen met MijnOverheid?’. Het webinar is vanaf 14 december ook te bekijken op de website van Logius.
Terug naar boven
Release 2.4 live
Op 28 oktober is release 2.4 succesvol in productie gegaan. Belangrijkste wijzigingen: iedere Nederlander van 14 jaar of ouder heeft nu een MijnOverheid-account, de gebruiksvoorwaarden zijn vervallen en opzeggen van het account is niet meer mogelijk. Verder wordt de komende tijd steeds vaker in het bericht een zogenaamd handelingsperspectief meegegeven. Bijvoorbeeld dat je situatie is gewijzigd, of dat je bepaalde gegevens dient te checken.
Terug naar boven
Aansluiten via intermediair
Sinds november kunnen afnemers gemakkelijker aansluiten op MijnOverheid via een intermediair. De intermediairs - private dienstverleners – kunnen hiermee zorgen van afnemers wegnemen, door een (deel van de) technische aansluiting te realiseren. Gebruikers kunnen vanaf nu op grote schaal gebruikmaken van deze aansluitvariant. Meer informatie vindt u in de aansluitdocumentatie van MijnOverheid.
Terug naar boven
Aansluittrainingen MijnOverheid
Logius verzorgt ook volgend jaar op verschillende momenten aansluittrainingen voor projectleiders, adviseurs, externe consultants, lokale coördinatoren en uitvoerders. We informeren in de training over de mogelijkheden en valkuilen tijdens de aansluiting en over het gebruik van de Berichtenbox. Deelnemen aan de komende trainingen op 22 januari, 12, 19 februari of 11 maart kan nog steeds, hier zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie.
Terug naar boven
Gebruikersdag MijnOverheid
Meer dan 200 direct betrokkenen/afnemers, leveranciers en vakspecialisten waren donderdag 15 oktober afgekomen op de Gebruikersdag MijnOverheid, georganiseeerd door Logius en gehouden in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Twee dagdelen lang konden zij ervaren hoe het is gesteld met de (door-)ontwikkeling van een product dat steeds meer ingeburgerd raakt. Lees het verslag en bekijk alle presentaties.
Terug naar boven
Cijfers MijnOverheid
Aangesloten organisaties Berichtenbox: 108
Geposte berichten van gemeenten 2015: 104.000
Geposte berichten van belastingsamenwerkingen en waterschappen: 283.000
Aantal gemeenten dat berichten zendt: 18
Aantal regionale overheden dat post heeft verstuurd: 4
Organisaties in een gemeld traject tot aansluiting: ca. 65
Aantal gebruikers met account: 2.458.000
Verzonden berichten 2015 t/m augustus : 34 miljoen
Unieke bezoekers gemiddeld per maand : 530.000
Aantal Lopende Zaken: 78.000
Terug naar boven
MijnOverheid in de media
Nationale Ombudsman: Ombudsman onderzoekt verdwijnen blauwe envelop Belastingdienst
Belastingdienst:Wetenschappers monitoren verdere digitalisering berichtenverkeer
AD: Dicky (76) kan nooit meer belasting betalen
Security.nl: Bijna 2 miljoen Nederlanders activeren Berichtenbox
Rijksoverheid: Steeds meer mensen activeren Berichtenbox
Telegraaf: Ouderen klagen over einde blauwe envelop
Belastingdienst: Steeds meer mensen activeren hun MijnOverheid-account
Eindhoven dagblad: Einde blauwe envelop zet mensen buitenspel
Terug naar boven
Uitgelicht
Wist u dat MijnOverheid een toolkit heeft die u helpt om burgers te informeren over de mogelijkheden van MijnOverheid? De toolkit bevat video’s, basisteksten, online banners, brochures en flyers en is gratis door u te gebruiken. Logius assisteert u graag bij het gebruik van de toolkit. Ga naar de toolkit.
Terug naar boven
Evenementen
10 december 13.00 -14.00: Webinar voor de vangnetpartijen
14 december 11.00 – 12.00: Webinar MijnOverheid Berichtenbox in de praktijk: gemeente Leeuwarden
Terug naar boven
Naar boven  |  Doorsturen  |  Afmelden  |  Aanmelden