Nieuwsbrief
Kunt u deze nieuwbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie. 22 september 2015
Logius
Nieuwsbrief MijnOverheid
September 2015
Inhoud
Aansluitontwikkelingen
MijnOverheid Gebruikersdag 15 oktober
Eerste Kamer stemt over Wet EBV
Gebruikersonderzoek geeft houvast
Usability test website MijnOverheid
Release 2.4 in oktober
Webcare MijnOverheid
Aansluiten via intermediair
Certificaten succesvol vervangen
Cijfers MijnOverheid
Mijnoverheid in de media
Uitgelicht
Aansluitontwikkelingen
In de afgelopen 3 maanden hebben de gemeenten Westland, Den Bosch, Breda, Zoetermeer en Alphen a/d Rijn, het CJIB en het Pensioenfonds Vervoer het testtraject voor de Berichtenbox goed doorlopen. Het CIBG en de Raad voor Rechtsbijstand voegen zich daar dezer weken bij. Daarnaast zijn meer dan 10 partijen aan het testen en bereiden meer dan 25 gemeenten zich voor om te gaan testen op de Berichtenbox. Ongeveer 15 van de 25 gemeenten doen dat in combinatie met het testen op Lopende zaken.

Verschillende nieuwe afnemers – waaronder de gemeente Tilburg, 3 regionale belastingsamenwerkingen en het Pensioenfonds KPN – hebben de afgelopen periode aangegeven aan te willen sluiten op de Berichtenbox. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) wil een start maken met aansluiting op Lopende Zaken. Nog eens 30 gemeenten, de GGD Zuid-Oostbrabant, pensioenfondsen en diverse rijksuitvoerders zijn zich aan het oriënteren op het gebruik van MijnOverheid. Wilt u ook aansluiten? Bekijk de mogelijkheden op logius.nl/mijnoverheid.
Terug naar boven
MijnOverheid Gebruikersdag 15 oktober
Op 15 oktober organiseert Logius de eerste MijnOverheid Gebruikersdag voor alle (potentiële) afnemers van MijnOverheid en Overheid.nl in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam. De dag staat in het teken van 'delen en leren van elkaar'. Tijdens de gebruikersdag delen verschillende partijen – waaronder de Belastingdienst, Digicommissaris, BZK, diverse gemeenten en grote uitvoeringsorganisaties – hun ervaringen met MijnOverheid en hun visie op de digitale overheid. In een reeks van interactieve workshops richt Logius zich samen met de deelnemers op de vele facetten van het aansluiten en het gebruik van de Berichtenbox, Persoonlijke Gegevens en Overheid.nl. Meer informatie en aanmelden.
Terug naar boven
Eerste Kamer stemt over Wet EBV
Eind september stemt de Eerste Kamer over de wetswijziging die het mogelijk maakt voor de Belastingdienst om het digitale kanaal als voorkeurskanaal in te richten bij het versturen van berichten. Indien de Eerste Kamer de wet goedkeurt, zullen burgers massaal gebruik gaan maken van de Berichtenbox van MijnOverheid. Tijdens de MijnOverheid Gebruikersdag op 15 oktober volgt meer informatie over de doorwerking van de Wet EBV.
Terug naar boven
Gebruikersonderzoek geeft houvast
Deze zomer heeft Logius onderzoek laten doen naar de verwachtingen, ervaringen, wensen en barrières met betrekking tot het gebruik van MijnOverheid. Het onderzoek is afgenomen bij 2300 gebruikers van MijnOverheid en 1300 niet-gebruikers. De respondenten beoordeelden de website met het cijfer 7,5. Ook vonden respondenten het nuttig om via MijnOverheid de mogelijkheid te hebben om hun persoonlijke gegevens – bijvoorbeeld inkomensgegevens – in te kunnen zien. 50 tot 60% van de niet-gebruikers gaven aan bereid te zijn om MijnOverheid te gaan gebruiken. Tijdens de Gebruikersdag op 15 oktober volgt een bredere terugkoppeling van de resultaten uit het gebruikersonderzoek.
Terug naar boven
Usability test website MijnOverheid
In augustus heeft Logius een usability test laten uitvoeren om de wijzigingen van de vorige release te toetsen bij gebruikers van MijnOverheid. De verbeterpunten die tijdens usability test naar voren zijn gekomen, worden meegenomen in de aanloop naar volgende releases. Logius let er tijdens deze testen op dat gebruikers met verschillende leeftijden, opleidingsniveaus en uiteenlopende digitale vaardigheden om kunnen gaan met MijnOverheid. Tijdens de test waren ook medewerkers van Logius aanwezig om mee te kijken in de zogenaamde controlroom, waardoor zij hebben ervaren hoe iemand instinctief met de website omgaat.
Terug naar boven
Release 2.4 in oktober
Eind oktober vindt de release 2.4 van MijnOverheid plaats. In deze release zijn een aantal belangrijke wijzigingen met betrekking tot de usability, veiligheid, juridische aspecten en het registratieproces opgenomen. Logius verduidelijkt daarnaast de notificatieberichten en vervangt de gebruiksvoorwaarden. In oktober informeert Logius alle afnemers meer specifiek over de release 2.4.
Terug naar boven
Webcare MijnOverheid
Sinds 15 september is Logius gestart met webcare voor DigiD en MijnOverheid. De openingstijden van webcare zijn gelijk aan die van de telefonische helpdesk (8.00 uur tot 22.00 uur). Webcare - via twitter, facebook en fora - wordt een extra servicekanaal voor het beantwoorden van vragen van gebruikers over DigiD en MijnOverheid. Daarnaast kan Logius burgers informeren over de mogelijkheden van MijnOverheid. Berichten op social media dienen ook vaak als 'early warnings' bij calamiteiten en storingen. En door het monitoren van het sentiment van MijnOverheid kan Logius de reputatie goed in de gaten houden. Volg ons via @MOwebcare.
Terug naar boven
Aansluiten via intermediair
Logius werkt aan een oplossing waarmee afnemers gemakkelijker kunnen aansluiten op MijnOverheid via een intermediair. Het gaat dan vaak om private partijen (dienstverleners) die technisch een aantal zorgen van afnemers kunnen overnemen. In september worden de eerste testen uitgevoerd samen met 2 afnemers. Naar verwachting wordt de aansluitdocumentatie in november aangepast, waarna gebruikers in de tweede helft van Q4 op grotere schaal gebruik kunnen maken van deze aansluitvariant. Meer nieuws over de vorderingen hierop volgt tijdens de Gebruikersdag op 15 oktober.
Terug naar boven
Certificaten succesvol vervangen
In augustus heeft Logius nagenoeg alle certificaten en Endpoints van de Berichtenbox succesvol vervangen. Alle aangesloten en testende organisaties hebben daarbij succesvol meegewerkt.
Terug naar boven
Cijfers MijnOverheid
Aangesloten organisaties Berichtenbox: 60
Geposte berichten van gemeenten 2015: 82.500
Geposte berichten van belastingsamenwerkingen en waterschappen: 314.000
Aantal gemeenten dat berichten zendt: 18
Aantal regionale overheden dat post heeft verstuurd: 7
Organisaties in een gemeld traject tot aansluiting: ca. 57
Aantal gebruikers met account: 1.782.000
Verzonden berichten 2015 t/m augustus : 28,5 miljoen
Unieke bezoekers gemiddeld per maand : 520.000
Aantal Lopende Zaken: 72.000
Terug naar boven
MijnOverheid in de media
MijnOverheid op BNR met Otto Thors. 

BghU geeft inzage in WOZ-gegevens via MijnOverheid

MijnOverheid webcare ‏@MOwebcare 
Vandaag start #MijnOverheid met Twitter! Plaats je bericht op @MOwebcare en ontvang spoedig een reactie van ma-vr tussen 08:00 en 22:00 uur.
Terug naar boven
Uitgelicht
Logius verzorgt dit jaar en volgend jaar op verschillende momenten aansluittrainingen voor projectleiders, adviseurs, externe consultants, lokale coördinatoren en uitvoerders: we informeren er over de mogelijkheden en valkuilen tijdens de aansluiting en organisatie van gebruik van de Berichtenbox. Deelnemen aan 1 van de komende trainingen op 27 november, 11 december, 22 januari, 12/ 19 februari of 11 maart kan nog steeds, hier zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie.
Terug naar boven
Naar boven  |  Doorsturen  |  Afmelden  |  Aanmelden